Search

יהודה שפר: “חלק מהנחת העבודה בתחום הלבנת הון היא שלא כל הרמאים יתפסו”

אחד ממייסדי הרשות לאיסור הלבנה על ההון דיבר בכנס מהפכת התשלומים של ישראל של כלכליסט ובנק הפועלים; טל סלובודקין שותף־מנהל StageOne Ventures קרא “לעודד בנקים לקחת סיכונים וככל שעסק התשלומים הדיגיטליים יצמח, כך יעשה שימוש מופחת במזומן”

מימין: יהודה שפר, ארנית שנער, טל סלובודקין ונטע מרום

מימין: יהודה שפר, ארנית שנער, טל סלובודקין ונטע מרוםצילום: אוראל כהן

בפאנל, “המלחמה בהלבנת ההון בעולם של תשלומים דיגיטליים”, השתתפו גם ארנית שנער מנהלת ההשקעות של Citi Ventures בישראל, טל סלובודקין שותף־מנהל StageOne Ventures ונטע מרום מייסד משותף ומנכ”ל Next-Dim.

שפר, בעברו המשנה לפרקליט המדינה ואחד ממייסדי הרשות לאיסור הלבנה על ההון, הוסיף שראה בעבר מקרים שבהם רגולטור או בנק שמרניים מדי, שלא ממהרים לאמץ גישות חדשות.

סלובודקין אמר כי “בישראל קשה להתקדם כי זהירים מדי. צריך לעודד בנקים לקחת סיכונים וככל שעסק התשלומים הדיגיטליים יצמח, כך יעשה שימוש מופחת במזומן. היום בהחלט רואים גורמים פרטים כולל פשיעה וסוחרי נשק או סמים שמנסים להכניס כסף למערכת ואיפה שאין פיקוח תהיה הלבנה. ולכן המגמה של התשלומים הדיגיטלים היא מבורכת. הבעיה היא האנונימיות”.

שנער העריכה שהדילמה הגדולה היא איך מאזנים בין המתח שקיים בין הרגולטור לבנק, כל שאחד רץ לעודד שימוש בתשלומים דיגיטליים ואילו השני מגביל. “בעשור אחרון בוצעה התאמה בבנקים, ומי שבמערכת יודע שנרשמה צמיחה של עשרות אחוזים בתוך הבנקים במערכות שמפקחות על העולםם הזה. זה מבורך אבל מגלגל נטל ענק על הבנק. אחרי המשבר היתה דרישה של 24 שעות לספק תצהירים ואף אחש לא יכל לעשות אז. היום הושקעו עשרות מיליוני דולרים כדי לאפשר פיקוח. השקענו בחברות עם פיקוח הלבנה ופיקוח מודלים”, אמרה

מרום הסביר מצידו שיש הבנה בחשיבות הסייבר, למרות שאם מישהו רוצה לפרוץ הוא יצליח.”כשאני משקיע בפינטק הם בכלל לא חושבים על ישראל גם מניסיון מר או ממחסור אחר. הדרך להצליח הוא למצוא חריץ להתקדם”

סלובודקין סיכם שהמעבר בין פילוט למציאות היא מה שצריך לצלוח . “עולם הלבנת ההון מבין שחייבים להתקדם למאה 21 ורוצים טכנולוגיה חדשה לסייע שתכלול בינה מלאכותית. בסוף הפושע יחפש את הבנק הבודד החלש שלא מפקח ודרכו יעבוד. נעצור את זה כשנצליח להבין התנהגות חריגה של לקוחות”